Småbarnsforeldrene Ada og Henning flyttet hjem etter flere år i Oslo

Ada Andersen (27) og Henning Huse (29) var ikke i tvil om at de skulle flytte tilbake til Gjøvik etter mange år i Oslo. At det skulle skje så fort var imidlertid ikke helt etter planen.

 

– Vi valgte å flytte hjem i januar i år. Det var veldig naturlig for oss ettersom vi fikk en liten sønn. Nærhet til familie og ikke minst bosituasjonen og det å kunne få seg noe større og bedre enn i Oslo var det viktigste for oss, forteller Huse og ser bort på samboeren.

Fantastisk oppvekstsvilkår

Da paret skulle bosette seg på Gjøvik, var det flere ting som var viktig. Mulighetene for sønnen deres Filip (1), sto høyt på lista. Gode oppvekstforhold var veldig viktig  for at vi skulle flytte hjem, forteller Huse og mener alt ligger til rette for sønnen når de bor på Gjøvik.

Kommunen har gode barnehager og skoler. Også i det videre utdanningsløpet har Gjøvik mye å tilby, med en stor, moderne videregående skole, fagskole og NTNU. Byen har faktisk et internasjonalt skoleløp helt fra barneskole og ut videregående. Det er en trygg kommune å bo og vokse opp i, og det er korte avstander som gjør at man enkelt kommer seg rundt i, til fots eller på sykkel, og folk i Gjøvik er jo blant de triveligste i landet!

Gode jobbmuligheter

Et annet tema som var oppe da paret skulle flytte fra Oslo var jobb.
– Jeg er veldig fornøyd med den jobben jeg har i Oslo og tenkte mye fram og tilbake på om jeg måtte si opp den. Men jeg har jo innsett at jeg egentlig ikke må det. Det er jo kjempegode muligheter til å pendle fra Gjøvik, sier Andersen.

Etter koronatida har det også gått opp for mange at hjemmekontor slett ikke er å forakte to-tre ganger i uka, og bredbåndsutbyggingen i Gjøvik er god.

Huse fikk raskt jobb i Gjøvik som eiendomsmegler. – Som eiendomsmegler opplever jeg den positive utviklingen i byen, og ser at særlig NTNU har bidratt til at privat næringsliv og utvikling i byen blomstrer. Det er mange som ønsker å flytte til Gjøvik, og det er jo heller ingen ulempe at boligprisene er på et helt annet nivå enn i hovedstaden.

Flere velger å flytte tilbake

De har begge merket at det er en annen by å flytte hjem til nå, med en stor økning i antall kaféer, restauranter og utesteder, enn da de sjøl flyttet ut av redet som 20-åringer.

Paret gleder seg stort til å skape sitt nye hjem i huset på Gjøvik. Det var aldri aktuelt å bosette seg noe annet sted utenfor Oslo.

– Dette er tilbake til røttene for oss begge, selv om jeg er fra Hov. Her har vi familien vår, og det er naturlig for oss å etablere vår egen familie med Filip her, forteller 29-åringen, før Andersen skyter inn:

– Og ikke minst så har vi mange venner her som også har flyttet hjem igjen.

– Vi liker veldig godt å benytte oss av de fine turmulighetene Gjøvik har både langs Mjøsa og på Eiktunet, sier Ada. Gjøvik byr på mange aktiviteter og muligheter for friluftsentusiaster. Med langstrakt løypenett og utmerket skiføre store deler av året er det lett å komme seg ut i naturen. I tillegg ligger Fastland med Hovdetjernet, Hovdebakken, tennishallen og Bassengparken sentralt plassert midt i byen.

De er begge enige i at det å flytte hjem var et godt valg.

– Dette føles veldig riktig, og vi har aldri sett oss tilbake, sier småbarnsforeldrene.